Minerale Oliën
Met enige regelmaat is hier weer het e.e.a. over te doen in de diverse media. Onlangs nog in verband met de “labello”-verslaving. Omdat A Fortio heel bewust kiest voor verzorgingsproducten zonder minerale oliën krijgen we hier vaak vragen over. Men wil graag weten wat ze dan wel of misschien juist niet doen? Wat is het nu precies?
Mineralen zijn toch juist goed?
En juist daar ontstaat de verwarring. Zeker vandaag de dag met het gebruik van make-up dat bestaat uit mineralen.
Mineralen
Dit zijn in de natuur de zogenaamde zouten. Mineralen zijn elementen waar wij niet buiten kunnen. We hebben ze nodig bij vele processen in ons lichaam. Keukenzout bijvoorbeeld en zeker zeezout bevat diverse mineralen. Zo hebben wij ook een productlijn waar we mee werken “The Mineral Therapie” en daar maken we inderdaad juist gebruik van al die fantastisch en krachtig werkende mineralen. Dit zijn 100% natuurlijke stoffen, die zo in de natuur voorkomen.
Wikipedia zegt er het volgende over:
“Een mineraal is een samengestelde of enkelvoudige stof, die als vaste stof in de vrije natuur voorkomt en gevormd is door geologische processen. De wetenschap die mineralen bestudeert wordt mineralogie genoemd; de mineralogie heeft raakvlakken met de chemie: beide wetenschappelijke disciplines onderzoeken de samenstelling van mineralen.
Mineralen worden in het veld vaak herkend aan hun kristalvorm, hun kleur, hun hardheid, hun smeltgedrag, hun associatie met andere mineralen enzovoort”.
Maar nu terug naar de minerale oliën…….
Daar waar we weten dat mineralen gevormd worden door geologische processen, dus 100% natuurlijk zijn, denken we dat dit dus bij “minerale oliën” ook wel zo zal zijn. Maar niets is minder waar! Minerale oliën hebben niets maar dan ook niets te maken met mineralen! Minerale oliën in welke vorm dan ook zijn een bijproduct, lees afvalproduct, van de petrochemische industrie.
“Maar waarom wordt het dan toegepast”, hoor ik terecht dan vaak. Daar is maar één antwoord op: het is een goedkoop vulmiddel. Door de molecuulgrootte komt het ook niet daar in de huid waar het werkzaam zou moeten zijn. Maar het is toch een ‘moisturizer’ hoor ik ook vaak. Ja op een bepaalde manier want vet zorgt ervoor dat het vocht niet kan verdampen uit de huid.
Maar zijn Minerale Oliën dan alleen maar slecht?
Nee dat zijn ze niet. Bacterieën groeien bijvoorbeeld niet in minerale oliën. Vandaar dat je dit ‘medium/drager’ (want het is géén ingrediënt, het is géén werkzame stof, maar de basis waarin je ingrediënten opneemt) succesvol toepast bij bepaalde type wonden. Wonden die je wilt afsluiten voor indringers (ziektenkiemen) van buitenaf. Bij voorbeeld een schaafwond. In de medische wereld wordt het veel en succesvol toegepast.
Maar die toepassing is natuurlijk altijd maar relatief kort. De wond heelt weer. Maar van huidverzorging verwachten we iets anders omdat we dit dagelijks jarenlang gebruiken.
Maar Minerale Oliën zijn dus niet zoiets als olie die uit mineralen geperst is ;-). En ja als je het op de keper beschouwt dan is ruwe aardolie natuurlijk een natuurproduct ;-). Alleen de minerale olie is een restproduct dat vrijkomt bij het kraken van de ruwe aardolie.
Je ziet het op het ingrediëntenlijstje terug onder de naam; paraffine, paraffine liquidum of paraffine subliquidum, vaseline, white petroleum jelly.
Waarom wij hier géén voorstander zijn van minerale oliën, gaat te ver om hier uiteen te zetten, maar we vertellen het u graag in ons Intake Interview. Zullen we afspraak maken samen? Dat doen wij graag op nummer 06-54237729.
P.S. Overigens is het ook zeker niet zo dat alle mineralen zo maar goed of gezond zouden zijn. Echt niet alles wat 100% natuurlijk is, is gezond of ongevaarlijk.
Een mooi onderwerp voor een volgende keer…..
Heeft u enig idee wat er in uw huidverzorging zit?
Maak een afspraak om samen te kijken naar de inhoud van uw huidverzorgingsproducten.
Wilt u ook op de hoogte blijven van onze wetenswaardigheden?
Meldt u nu aan voor onze nieuwsbrief.
Laat een reactie achter